Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Ματωμένες Μνήμες του Ιωάννη Μπουγά


Επειδή τόσα χρόνια μας έκαναν την προπαγάνδα ιστορία ήρθε η ώρα να μάθουμε και την αλήθεια.

Με πυξίδα την αμερόληπτη περιγραφή των γεγονότων για τις νεώτερες γενεές, ο συγγραφέας καλύπτει την περίοδο 1940-45 στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο.
Η νοτιοδυτική Πελοπόννησος - η Μεσσηνία και οι κοντινές περιοχές των νομών Λακωνίας, Αρκαδίας και Ηλείας- ήταν εκεί που ο Κατοχικός Εμφύλιος του 1943-44 ήταν πιο σφοδρός. Ήταν εκεί που η απελευθέρωση αντί για ανακούφιση και εθνική ανάταση, άνοιξε νέο κύκλο μίσους και αίματος με εναλλασσόμενους θύτες και θύματα. Με πηγές στην βιβλιογραφία, και σε μαρτυρίες απλών ανθρώπων και πρωταγωνιστών στα γεγονότα, ο συγγραφέας περιγράφει τον κύκλο βίας και αίματος που έγινε καθοριστικός εκείνης της ιστορικής περιόδου και των μετέπειτα πολιτικών εξελίξεων. Από τη Δικτατορία του Μεταξά και τις διώξεις των κομμουνιστών, στο Έπος του '40, την Κατοχή, και την Αντίσταση. Το κενό εξουσίας, ανοίγει πεδίο δράσεως στο άρτια και συνωμοτικά οργανωμένο ΚΚΕ. Ακολουθούν Εμφύλιες συγκρούσεις, Στρατόπεδα Συγκέντρωσης, Τρομοκρατία στην ύπαιθρο, και τα Τάγματα Ασφαλείας. Η απελευθέρωση φέρνει και την πιό μεγάλη σύγκρουση του ΕΛΑΣ με τα Τάγματα Ασφαλείας, που προκαλεί εκατόμβες θυμάτων που ανοίγουν νέους λογαριασμούς αίματος, που ο κόσμος του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΚΚΕ θα κληθεί να πληρώσει μετά τη Βάρκιζα.

Τα γεγονότα περιγράφονται αναλυτικά και με συνέπεια, ιστορική ακρίβεια, λιτή διαύγεια, και χρονολογική συνέχεια. Το κείμενο του συγγραφέα και οι αναμνήσεις των αφηγητών συνθέτονται σ' ένα άρτιο σύνολο. Η Ιστορία ξετυλίγεται ζωντανά, μέσα από τα γεγονότα, σε δύο επίπεδα. Το εθνικό, το κυβερνητικό, και το συμμαχικό. Αλλά και εκείνο των απλών ανθρώπων, που βρέθηκαν μέσα στον κυκλώνα, σήκωσαν το βαρύ φορτίο της εθνικής παράκρουσης και επέζησαν για να δώσουν τη δική τους μαρτυρία.