Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ Ο ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ(Σαν σήμερα το 1430)

Ἅγιος Μᾶρκος ὁ Εὐγενικός:
Ὁ ἱστορικὸς τῆς ἁλώσεως τῆς Θεσσαλονίκης ὑπὸ τῶν Τούρκων τὸ 1430
(Μικρὸν ἀφιέρωμα ἐπὶ τῇ 100ῆ ἐπετείῳ τῆς ἀπελευθερώσεως τῆς πόλεως)
Ὁ Ἅγιος Μᾶρκος ἐγεννήθη πρὶν 620 ἔτη εἰς τὴν Βασιλεύουσα ἐνῶ ἡ Πόλις ἐπολιορκεῖτο ὑπὸ τῶν Ἀγαρηνών. Ἀφοῦ ἔλαβεν ἱκανὴν μόρφωσιν ὑπὸ τῶν πλέον φημισμένων διδασκάλων τῆς ἐποχῆς τοῦ καὶ διηύθυνε ἐπὶ μικρὸν τὴν σχολὴν τὴν ὁποίαν ἵδρυσεν ὁ πατέρας του ἐν συνεχείᾳ ἠκολούθησεν τὸν ἀγγελικὸν βίον.
Τὸ 1430, ὅταν «οἱ ἀπηνεῖς καὶ αἱμοβόροι καὶ δόλιοι τῆς δουλίδος Ἀγαρ οἱ ἀπόγονοι» (Ἁγίου Μάρκου τοῦ Εὐγενικοῦ, Ἐπισκόπου Ἐφέσου, Εἰς τὴν Ὑπεραγίαν τὴν Ὁδηγήτριαν.  Ὀκτὼ παρακλητικοὶ κανόνες. Ὀρθόδοξον Κέντρον Πατερικὼν Μελετῶν «Ὁ Ἅγιος Μᾶρκος ὁ Εὐγενικός». Μεθώνη – Πιερίας, σ.66), κατελάμβανον τὴν Θεσσαλονίκην, ὁ Ἅγιος Μᾶρκος ἐμόναζε εἰς τὴν περίφημον Μονὴν τοῦ Ἁγίου Γεωργίου τῶν Μαγγάνων εἰς τὴν Πόλιν.
Τὸ γεγονὸς αὐτὸ συνεκλόνισε τὴν εὐαίσθητον ψυχὴν τοῦ Ἁγίου μας καὶ τὸν ὤθησεν εἰς τὸ να περιγράψῃ, εἰς τὴν Μονῳδίαν τοῦ ἐπὶ τῇ ἁλώσει τῆς Θεσσαλονίκης τὴν κατάληψιν τῆς ὑπὸ τῶν βαρβάρων Ἀγαρηνών. Αἱ σκηναί πού περιγράφει ὁ Ἅγιος εἶναι ἀντάξιοι τῆς Τουρκικὴς θηριωδίας  ἡ ὁποία καὶ σήμερον παραμένει ἀμετάβλητος:
«Τὸ αἱμοχαρὲς καὶ ἀκόλαστον ἔθνος…. λεηλατοῦσε τὴν πόλη…. Ἔτσι ἀκάθαρτος βάρβαρος χόρευε πάνω σὲ ἅγια ἱερά…..Ἔρριχναν κατὰ γῆς εἰκόνες καὶ τὶς πατοῦσαν…. Σεμνὲς παρθένοι ἀποσποῦνταν ἀπὸ τὰ μοναστήρια τοὺς καὶ γίνονταν παίγνια στούς ἀκολάστους βαρβάρους… Νήπια στήν ἀγκαλιὰ τῆς μητέρας των σφάζονταν ἀπὸ τοὺς βαρβάρους… Τὰ φονικὰ θηρία σχεδιάζουν νά ἑξαφανίσουν ὅλο τὸ γένος μας καὶ να γίνουν κύριοι ὅλων τῶν ἐπὶ γῆς. (Ἁγίου Μάρκου τοῦ Εὐγενικοῦ, Μητροπολίτου Ἐφέσου. Ἑάλω Θεσσαλονίκη. Θρῆνος για τὴν ἁλώσῃ τοῦ 1430. Ἐκδόσεις Παπαδημητρίου, Ἀθῆνα, 1997).
Η συνέχεια ΕΔΩ

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Παρουσίαση των νέων βιβλίων του Κώστα Κυριακού " Η Διάψευση" και " Στη ζούγκλα του ΕΝΒΈΡΗ" στο Βιβλιοπωλείο Αριστοτέλειο

Το Βιβλιοπωλείο Αριστοτέλειο και η Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνα ( Σ.Φ.Ε.Β.Α.) σας προσκαλούν στην παρουσίαση των νέων βιβλίων του Κώστα Κυριακού " Η Διάψευση" και " Στη ζούγκλα του ΕΝΒΈΡΗ" που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Νέα Θέσις και αναφέροντα...ι στους διωγμούς του Ελληνισμού στην Βόρειο Ήπειρο.
Η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012 στις 12.30 το μεσημέρι στο χώρο του Βιβλιοπωλείου, Ερμού 61 στην Θεσσαλονίκη.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο δικηγόρος-βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας και ο συγγραφέας.
Θα χαιρετήσει ο πρόεδρος της Σ.Φ.Ε.Β.Α. Φιλόθεος Κεμεντζετζίδης.
Λίγο πριν την εκδήλωση ο συγγραφέας θα μιλήσει για τα βιβλία του στο ΡΑΔΙΟ ΓΝΩΜΗ 93,7 και την εκπομπή ΠΡΟΒΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ.

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΠΡΟΒΑ ΣΑΒΒΑΤΟΥ !!! (24/3/2012)


Η ΠΡΟΒΑ είναι εκεί ενωμένη δυνατή !
Εκεί, στο 93,7 και στο διαδίκτυο www.gnominet.gr. Ακούστε, Σάββατο 24/3/2012, από 11 το πρωί έως 2 μετά το μεσημέρι. Ο ιδιόρρυθμος καφετζής που άλλα φπαραγγέλεις και άλλα φέρνει! Ο Σάκης Πανάς και τα αυτοκίνητα του. Ο Χάρης Αηδονόπουλος αποκαλύπτει. ΟΣτράτος Σιμιτζής θυμάται. Ο σκηνοθέτης Τάσος Αγγελόπουλος μιλάει για τη ¨Χρυσή Πόλη¨. Ο Βαγγέλας…ο μάγκας. Το ΙΕΚ Γιωργάκης. Ο Ζαν-Πωλ Σουφλέ και Νικηφόρος. Ο σεφ Αντώνης Θεοδωράκης προτείνει. Οι ΕΚΜΕΚ τραγουδούν. Η Ελπίδα Βιγγοπούλου, ο Κώστας Παρχαρίδης και τα ζωάκια τους. Και τραγούδια και θεατράλε απόψεις.

Παπαφλέσσας-Δεληγιάννης, η σκηνή του αίματος και η ιστορική τεκμηρίωση της

Δείτε τη σκηνή στο βίντεο από 2.54. Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ στο ρόλο του Παπαφλέσσα και ο Αλέκος Αλεξανδράκης στο ρόλο του Κανέλλου Δεληγιάννη.

Διάβαζα για προχθές τα Άπαντα για τον Παπαφλέσσα από τις Εκδόσεις Μέρμηγκας.
Γράφει λοιπόν κάπου ο Φωτάκος στο βίο του Παπαφλέσσα:
«Ο δε Κανέλλος ήτον ένθερμος και ανυπόμονος να κάνει την αρχήν της Επαναστάσεως. Είπον όμως και αυτοί ν’ αναβάλλουν ακόμη τον καιρόν μέχρι της προσδιορισμένης ημέρας και δείξαντες το αίμα του πατρός των προς τον Φλέσσαν του είπον: ¨Βλέπεις το αίμα του πατρός μας, όπου είναι εις τον τοίχον της οικίας˙ ζητεί εκδίκησιν¨. Έπειτα δε του διηγήθησαν το ιστορικόν˙ ότι οι Τούρκοι τον απεκεφάλισαν κατά το έτος 1816, εις γήρας βαθύτατον, επάνω εις την κλίνην του, ότι το αίμα του εχύθη και έχρισε τον τοίχο και ότι φυλάττεται από τους υιούς του ως ιερά ενθύμησις δι’ εκδίκησιν. Εντός μάλιστα του δωματίου και επί του αίματος τούτου ώρκιζον τους κατηχούμενους αδερφούς της Εταιρίας οι Δεληγιανναίοι.»
Η σκηνή αυτή πάντα με συγκινούσε και μεγαλώνοντας νόμιζα ότι ήταν ένα τέχνασμα του σεναριογράφου ή του σκηνοθέτη, εχθές έμαθα ότι υπάρχει και ιστορική τεκμηρίωση.
Άψογοι στους ρόλους τους και οι δύο μεγάλοι μας ηθοποιοί.

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Θεσσαλονίκη πόλη βρώμικη (21/3/2012)

Σε λίγο δεν θα θέλω ασανσέρ ή σκάλες για τον τρίτο !!!!
Η κατάσταση με τα σκουπίδια είναι μόνιμη...σκέψου να κατεβάσω και τις δύο μεγάλες μαυρες σακούλες που έχω στο μπαλκόνι !!!!

Δήμαρχε άσε τις ατάκες και βάλε μια τάξη....Θα αρχίσει η ζέστη και η βρώμα θα μας πνίξει !!!!
(Από το facebook σήμερα)

Ο στρατηλάτης Κωνσταντίνος και ο ελληνικός λαός του P HIBBEN

Όσα φαίνεται ότι διαδραματίστηκαν, πριν από μια χιλιετία, μεταξύ των σταυροφόρων και των Ελλήνων αυτοκρατόρων του Βυζαντίου επαναλαμβάνονται στις ημέρες μας μεταξύ των ανταντικών δυνάμεων στην Εγγύς Ανατολή και του στρατηλάτη βασιλιά Κωνσταντίνου. Θα ήταν δύσκολο να δοθεί επιτυχέστερος χαρακτηρισμός για την ουσία των γεγονότων, που διαδραματίστηκαν στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία από αυτόν που κατέθεσε, γράφοντας για τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, ο Charles Diehl.

Οι σελίδες που ακολουθούν συγγράφηκαν την άνοιξη του 1917. Βρισκόμουν από το θέρος του 1915 στην Ελλάδα και στη Σερβία. Και εκεί, επί τόπου, χωρίς την επέμβαση της λογοκρισίας, είχα τη δυνατότητα να παρακολουθήσω βήμα προς βήμα τη διαμόρφωση της διπλωματικής στάσης των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων απέναντι στην Ελλάδα, σχεδόν όμοια με την πρόσφατη διπλωματία τους απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν επέστρεψα σε αυτές, είχα μια μακρά συζήτηση με έναν από τους καλύτερα ενημερωμένους άντρες των Η.Π.Α. [...]
Από τις Εκδόσεις Πελασγός

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Ο ΝΕΟ–ΑΘΕΪΣΜΟΣ ΕΠΙ ΘΥΡΑΙΣ

Ὁ ΑΘΕΪΣΜΟΣ εἶναι γνήσιο τέκνο τοῦ λεγομένου εὐρωπαϊκοῦ «διαφωτισμοῦ», ὁ ὁποῖος ἐμφανίστηκε νὰ «λυτρώσει» τὸν ἄνθρωπο ἀπὸ τὰ δεσμὰ τῆς θρησκείας καὶ νὰ τοῦ λύσει ὅλα τὰ προβλήματα διὰ τῆς ἐπιστήμης. Ἐκφράστηκε δὲ εἴτε μὲ τὸν ἄθεο ἀστισμό, εἴτε μὲ τὸν ἄθεο μαρξισμὸ καὶ ἐφάρμοσε πρακτικὲς θηριωδίας καὶ γενοκτονίας, κυρίως κατὰ τοῦ Χριστιανισμοῦ.

Αφιέρωμα 1821: Δεσποτόπουλος: Η ηθική αυτοθυσία του Πατριάρχη το 1821



 Το ιστολόγιο τιμά την επέτειο της εθνεγερσίας με σειρά αναρτήσεων με θέμα το 1821.
Σε αυτή την ανάρτηση ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος περιγράφει το σκεπτικό του
 Πατριάρχη Γρηγορίου Ε το 1821 για τον περιβόητο αφορισμό του Υψηλάντη.

Σαν σήμερα 19 Μαρτίου....

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Τα κατάφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος !!!

Τα κατάφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος !!!
Με μια δύσκολη αλλά καθαρή νίκη στις εσωκομματικές εκλογές
 είναι και επίσημα αρχηγός του Πασόκ.
Ακόμα δεν μπορώ να φανταστώ το προφίλ όλων αυτών που διέθεσαν χρόνο και 2 ευρώ για να ψηφίσουν….

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (24 & 25 Μαρτίου).-Πρόταση του ιστολογίου !!!

" Ελλάδα, στους ώμους τη γη κουβαλάς"
Η εφημερίδα «Δημοκρατία» και το «Μελωδικό Καράβι» παρουσιάζουν τον συνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Μαρτίου 2012, στις 8.30 το βράδυ.

* Θέλει και η Θεσσαλονίκη να απολαύσει το Σταμάτη Σπανουδάκη, ίσως για παράδειγμα σε μια συναυλία για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό !!!

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

Επ’ ευκαιρία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος και με συναίσθηση της ευθύνης του λειτουργήματος του Υπουργού Παιδείας, θέλω να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις για το μεγάλο αυτό γεγονός που γιορτάζουν μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, όλος ο ελληνικός λαός, όλος ο ελληνισμός όπου γης.
Φυσικός χώρος του εορτασμού του εθνικού αυτού γεγονότος, που είναι συμβολικά δεμένο και με μια μεγάλη θρησκευτική γιορτή, τη γιορτή της Παναγίας, είναι και παραμένει το σχολείο...

Βάλτε το στον κουμπαρά σας …

. Σήμερα αυτοί που μας χρεοκόπησαν θέλουν δύο ευρώ για να νομιμοποιήσουν αρχηγό, η πρόταση μας είναι να βάλουμε το 2ευράκι στον κουμπαρά μας και να τους αγνοήσουμε !!!!

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Κ. Γκιουλέκας: "Κύριε Μπουτάρη, η πόλη δεν μπορεί να ασχολείται άλλο με τα καμώματά σας!"

Την έντονη διαφωνία του στην πρόταση του Γιάννη Μπουτάρη να επιστρέψουν στην ονοματοθεσία οδών της πόλης τα ονόματα που είχαν οι δρόμοι αυτοί επί τουρκοκρατίας εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης και βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τόνισε ο Κ. Γκιουλέκας, αντί να ασχολείται με το πώς θα λύσει με τα σοβαρά προβλήματα της Θεσσαλονίκης ασχολείται με το πώς θα ονομαστεί ξανά Χαμιντιέ η οδός Εθνικής Αμύνης.
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη", απευθυνόμενος στη διοίκηση Μπουτάρη, επανέλαβε πως οι διοικούντες αδρανούν ενώ διανύουμε ήδη τον τρίτο μήνα του 2012, του έτους που η πόλη γιορτάζει τον έναν αιώνα ελεύθερου βίου της και είναι χρυσή ευκαιρία να τονιστεί η παρουσία και η πορεία της Θεσσαλονίκης σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Κ. Γκιουλέκας δήλωσε σχετικά:

Σαν σήμερα το 1821


Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης κηρύσσει τήν έναρξιν τής Επαναστάσεως είς Αρεόπολιν, όπου καί εστήθη είς τήν πρό

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ του Δημήτρη Μιχαλόπουλου

Θεωρητικώς το βιβλίο αυτό αποτελεί επανέκδοση άλλου, που είχε κυκλοφορήσει το 1997• στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για διαφορετικό έργο. Και τούτο, διότι σε αυτήν τη νέα έκδοση περιλαμβάνονται δύο εκτενή κεφάλαια που αφορούν την καταγωγή, τη δράση στην Κρήτη και την αρχή της πολιτικής σταδιοδρομίας στην Αθήνα του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕΡΕΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ





Η εκπομπή «Η ΕΤ1 ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» παρουσιάζει το επεισόδιο με τίτλο «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕΡΕΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ». Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στις κυριότερες στιγμές της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της συμπρωτεύουσας με αφετηρία το χρονικό της απελευθέρωσής της από τον ελληνικό στρατό στις 26 Οκτωβρίου 1912. Μνημονεύεται επίσης, η καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την πόλη τον Αύγουστο του 1917. Η αφήγηση συνεχίζεται με τις εξελίξεις την περίοδο του Μεσοπολέμου και τα εργατικά κινήματα της δεκαετίας του 1930 ενώ το τελευταίο μέρος αφορά στα γεγονότα του Β Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντίσταση στη Μακεδονία εναντίον των Γερμανών κατακτητών, μέχρι την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Έλληνες αντάρτες στις 30 Οκτωβρίου του 1944.
Το ντοκιμαντέρ πλαισιώνεται από πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό (κινηματογραφικές λήψεις των αδελφών ΜΑΝΑΚΙΑ με εικόνες από την επίσκεψη του Σουλτάνου Μεχμέτ Ε Ρεσάτ το 1911, πλάνα από την πυρκαγιά του 1917) και περιέχει προφορικές μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν τα ιστορικά γεγονότα.

Ο σύνδεσμος για να δείτε το σχετικό βίντεο, βρίσκεται ΕΔΩ

Εθνική η απώλεια της Δόμνας Σαμίου





Απεβίωσε το Σάββατο, σε ηλικία 84 ετών,  η ερμηνεύτρια και ερευνήτρια της παραδοσιακής μας μουσικής και του δημοτικού μας τραγουδιού, Δόμνα Σαμίου η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στη διάσωση καλλιτεχνικών θησαυρών της χώρας μας και είδε το έργο της να αναγνωρίζεται και εκτός ελληνικών συνόρων.
Η μεγάλη μας ερμηνεύτρια νοσηλευόταν εδώ και καιρό στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ, καθώς υπέφερε από λευχαιμία.
Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη, στις 3 το απόγευμα,  από το νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης
Η Δόμνα Σαμίου είχε ιδρύσει το 1981 τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με κύριο στόχο τη διάσωση και διάδοση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

ΑΝΤΙΟ ΚΥΡΙΑ ΣΑΜΙΟΥ
Η Ελλάδα χωρίς εσάς θα είναι φτωχότερη. Φτωχότερη σε πολιτισμό, ιδανικά, παράδοση, αξίες... Ευχαριστούμε που υπήρξατε σε αυτή τη χώρα και εύχομαι εκεί που θα πάτε να βρείτε κάτι καλύτερο
.

Αφιέρωμα στην Σοφία Βέμπο





Σαν σήμερα, το 1978, πεθαίνει η Σοφία Βέμπο, κορυφαία τραγουδίστρια και ηθοποιός. Η Βέμπο της οποίας το πραγματικό όνομα ήταν Έφη Μπέμπο γεννήθηκε στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης στα 1910, αλλά μετά τη Μικρασιατική καταστροφή βρέθηκε στην Τσαριτσάνη, όπου ο πατέρας της δούλευε ως καπνεργάτης, και κατόπιν στο Βόλο.
Ξεκίνησε την καλλιτεχνική της πορεία σε ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του ’30 και τον χειμώνα του 1933 προσελήφθη από το θεατρικό επιχειρηματία Φώτη Σαμαρτζή στο θέατρο “Κεντρικόν” προκειμένου να συμμετάσχει στην επιθεώρηση “Παπαγάλος 1933″. Άρχισε να ηχογραφεί στη δισκογραφική εταιρεία “Κολούμπια” ερωτικά τραγούδια της εποχής και γρήγορα καταξιώθηκε λόγω της ιδιαίτερης μπάσας φωνής της. Έχει συμμετάσχει επίσης σε ελληνικές ταινίες όπως η “Προσφυγοπούλα” το 1938 αλλά η κορυφαία στιγμή στην καριέρα της ήρθε με την κήρυξη του πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940.
Παντρεύτηκε τον Μίμη Τραϊφόρο το 1957. Πέθανε στις 11 Μαρτίου του 1978 και αποθεώθηκε ως ηρωίδα από το τεράστιο πλήθος που συνέρευσε στην κηδεία της.







Σαν σήμερα 11 Μαρτίου






1981.—Σεισμός 5,6 Ρίχτερ συγκλονίζει την Ήπειρο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να καταστραφούν 50 χωριά.
1978.—Πεθαίνει η Σοφία Βέμπο, κορυφαία τραγουδίστρια και ηθοποιός. Η Βέμπο της οποίας το πραγματικό όνομα ήταν Έφη Μπέμπο γεννήθηκε στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης στα 1910, αλλά μετά τη Μικρασιατική καταστροφή βρέθηκε στην Τσαριτσάνη, όπου ο πατέρας της δούλευε ως καπνεργάτης, και κατόπιν στο Βόλο.
1961.—Δημιουργείται η συμφωνική ορχήστρα του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ).
1941.—Εις το μέτωπον τής Τρεμπεσίνας (ύψ. 731) οί Έλληνες μαχηταί παρασύρουν τρία Ιταλικά τάγματα είς τήν χαράδραν Πρόϊ Μόθ, όπου τά εξολοθρεύουν δι’ επιτυχούς βολής πυροβολικού, από αποστάσεως μόλις 300 μέτρων. Ελάχιστοι εκ των Ιταλών κατώρθωσαν να σωθούν, συνελήφθησαν δέ αιχμάλωτοι 1 αντισυνταγματάρχης, 2 ταγματάρχαι καί 501 στρατιώται. Οι Ιταλοί απεκάλεσαν το Πρόϊ-Μόθ, «χαράδραν τού θανάτου».
1935.—Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, μετά τήν αποτυχίαν το κινήματος τής 1ης Μαρτίου, εγκαταλείπει τήν Ελλάδα.
1854.—2.000 Θεσσαλοί επαναστάτες, υπό τον Παπακώστα Τζαμάλα, καταλαμβάνουν το χωριό Πλάτανος Αλμυρού και υψώνουν την Ελληνική Σημαία.


Ιστορικό αρχείο ¨Τα 60 χρόνια του Βασιλέως Παύλου¨

Οι φωτογραφίες είναι από το περιοδικό Εικόνες στις 15 Δεκεμβρίου 1961

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Περί ήθους...





Στη μάχη των Πλαταιών μαζί με τους Αιγινήτες υπηρετούσε ο Λάμπων υιός του Πυθέα ο οποίος αφού ζήτησε να δεί τον Παυσανία του είπε το εξής:

«Γιε του Κλεόμβροτου, οι υπηρεσίες που πρόσφερες είναι πέρα από κάθε προσδοκία. Οι Θεοί σου έδωσαν το προνόμιο να γίνεις σωτήρας της Ελλάδας και να γράψεις το όνομά σου στην ιστορία.
Τώρα, ως επισφράγιση όλων αυτών, υπάρχει κάτι ακόμα που απομένει να κάνεις για να αυξήσεις τη φήμη σου και ταυτόχρονα να κάνεις τους ξένους να σκεφτούν καλύτερα την επόμενη φορά που θα προσβάλουν ή θα πειράξουν τους Έλληνες.
Όταν ο Λεωνίδας σκοτώθηκε στις Θερμοπύλες, ο Ξέρξης κι ο Μαρδόνιος του έκοψαν το κεφάλι και το κάρφωσαν σ’ έναν πάσσαλο. Ανταποδίδοντας τα ίδια θα κερδίσεις τον θαυμασμό όχι μόνο όλων των Σπαρτιατών αλλά και όλων των Ελλήνων. Κάρφωσε το σώμα του Μαρδόνιου σ’ έναν πάσσαλο κι ο Λεωνίδας, ο αδελφός του πατέρα σου, θα έχει πάρει εκδίκηση».
Ο Λάμπωνας πίστευε ότι η πρόταση του θα γινόταν δεκτή. Ο Παυσανίας ωστόσο απάντησε ως εξής:
 «Σ’ ευχαριστώ, Αιγινήτη φίλε μου, για την καλή πρόθεση και το ενδιαφέρον σου για εμένα όμως όσον αφορά στην κρίση σου, έκανες λάθος.
Πρώτα εκθειάζεις εμένα και την πατρίδα μου με επαίνους για τη νίκη μου κι έπειτα τα εκμηδενίζεις όλα συμβουλεύοντάς με να βεβηλώσω το σώμα ενός νεκρού και λέγοντας ότι η φήμη μου θα απλωθεί περισσότερο, αν διαπράξω μια βάρβαρη πράξη που ταιριάζει περισσότερο στους βαρβάρους τους οποίους εμείς οι Έλληνες θεωρούμε αποτρόπαια.
Η απάντηση μου είναι όχι………..σ’ αυτό το θέμα δε θα ικανοποιήσω τους Αιγινήτες ούτε κανέναν άλλο που προτείνει παρόμοιες πράξεις. Μου είναι αρκετό να ικανοποιήσω τους Σπαρτιάτες, που εκτιμούν την αξιοπρέπεια και την ευσέβεια στα λόγια και στα έργα.
Όσο για τον Λεωνίδα που για χάρη του μου ζητάς να εκδικηθώ, υποστηρίζω πως έχει πάρει ήδη άφθονη εκδίκηση…..ασφαλώς οι αμέτρητες ζωές που χάθηκαν είναι αρκετή αποζημίωση, όχι μόνο για τον Λεωνίδα αλλά και για όλους τους άλλους που έπεσαν στις Θερμοπύλες. Μην ξανάρθεις ποτέ να μου κάνεις παρόμοια πρόταση και να ευγνωμονείς την τύχη σου που φεύγεις ατιμώρητος». (Ηρόδοτος 78,79)


Στο ανωτέρω ιστορικό συμβάν διαπιστώνουμε τη μεγαλοψυχία και μεγαλοθυμία του ηγέτη – νικητή…….και κάτι ακόμα…………..τη βαθύτατη περιφρόνηση - απαξίωση στους κόλακες.
Η διαφορά νοοτροπίας μεταξύ αρχαίων και νεοελλήνων έγκειται στο γεγονός ότι οι πρώτοι τηρούσαν αρχές και ηθικές αξίες με οιοδήποτε κόστος.
Οι δεύτεροι υπερασπίζονται την ανυπαρξία αρχών και ηθικών αξιών με οιοδήποτε κόστος।

Ο Όμηρος και οι Μακεδόνες



Χάρτης αρχαίας Μακεδονίας


Ο κ. J. Β. γράφει: «Ο Όμηρος δεν γνώριζε τούς Μακεδόνες με τ’ όνομα αυτό. Απ’ όλους τούς μακεδονικούς λαούς, ό Όμηρος αναφέρει μόνο τούς Παίονες, πού ζούσαν στο κέντρο τής Μακεδονίας. Κατά τον Τρωικό Πόλεμο οι Παίονες ενώθηκαν με τούς πολιορκούμενους τής Τροίας — ένδειξη του ότι δεν ήσαν Έλληνες». Το ν’ αγνοεί κανείς κάτι δεν είναι κακό, κακό είναι να μη θέλει να πληροφορηθεί και πιο μεγάλο κακό να θέλει να παρά-πληροφορεί. Όλο το απόσπασμα αυτό είναι γεμάτο από ιστορικές ανακρίβειες, με μία εξαίρεση: τούς Παίονες. Όντως, κάποιοι αρχαίοι συγγραφείς δεν θεωρούν τούς Παίονες Έλληνες, ίσως διότι δεν ήσαν Μακεδόνες. Αλλά ας δούμε και τα άλλα στοιχεία πού συγκροτούν την παραπληροφόρηση:
α) Ο Όμηρος δεν περιγράφει κάποιον «εθνικό» πόλεμο μεταξύ «Ελλήνων» και «μη Ελλήνων». Με εξαίρεση τούς στρατιώτες του Αχιλλέα (τον οποίον ό Αλέξανδρος θεωρούσε πρόγονό του), δηλαδή τούς Μυρμιδόνες, κανείς άλλος από τούς Αχαιούς δεν ονομάζεται Ελλην. Το όνομα Έλλην δεν είχε ακόμη γενικευθεί. Ο Όμηρος περιγράφει έναν πόλεμο ομογλώσσων, ομοθρήσκων και ομοτρόπων λαών. Αν υπάρχει διαφορά, αυτή είναι γεωγραφική. Εξ άλλου στο στρατό των Τρώων υπάρχουν ήρωες πού συνδέονται με πατρογονική φιλία ή συγγένεια με τούς Αχαιούς (βλ. περίπτωση Γλαύκου). Ακόμη στην εκστρατεία του Αγαμέμνονος δεν πήραν μέρος τα νησιά του Αιγαίου. Μετέχουν μόνον ό Τριπτόλεμος τής Ρόδου και οι Νηλεύς, Φείδιππος και Άντιφος από την Κω, Κάρπαθο και τα γύρω νησιά. Και όμως οι κάτοικοι του Αιγαίου είχαν περισσότερους λόγους από τούς Δωδεκανήσιους να πολεμήσουν εναντίον τής Τροίας.

β) Ο κ. J. Β. ψεύδεται ασύστολα όταν λέει ότι «άπ’ όλους τους μακεδονικούς λαούς ό Όμηρος αναφέρει μόνο τούς Παίονες». Και ψεύδεται διότι οι άλλες περιοχές πού αναφέρονται είναι αυτές πού αποτέλεσαν το ιστορικό λίκνο των Μακεδόνων και πού ή ελληνικότητα του ονόματός τους είναι αδιαμφισβήτητη. Οι περιοχές αυτές είναι ή Ημαθίη (Ημαθία) και ή Πιερίη (Πιερία). Γράφει στο Ξ 226 για την Ήρα:
«Πιερίην δ’ επιβάσα και Ημαθίην ερατεινήν
σεύατ’ εφ’ ιπποπόλων Θρηκών όρεα νιφόεντα»
[Αφού πέρασε την Πιερία και την όμορφη Ημαθία, κατευθύνθηκε πάνω από τα χιονισμένα βουνά των Θρακών, πού τρέφουν άλογα]

Η συνέχεια εδώ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ





Θεσσαλονίκη είναι από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές πόλεις με τόση μακραίωνη και αδιάλειπτη ιστορική διαδρομή. Είναι μια πόλη που έζησε και ζει, μια πόλη μητροπολιτικού και αστικού χαρακτήρα, μια πόλη που βίωσε την πολυπολιτισμικότητα, μια πόλη που γνώρισε κατακτητές και καταστροφές, αίγλη και οικονομική ευρωστία, μια πόλη που έχει συνθέσει την ιστορία της από τη διαφορετικότητα των κατοίκων της.
Η ιστορία της Θεσσαλονίκης σχηματικά διαιρείται σε πέντε περιόδους : την ελληνιστική, τη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή, την περίοδο της τουρκοκρατίας και τη σύγχρονη ελληνική (Χασιώτης, 1985: 142). Το 315 / 316 π.Χ. ο βασιλιάς της Μακεδονίας Κάσσανδρος συνοικεί 26 διάσπαρτους παράλιους και μεσόγειους οικισμούς (πολίσματα) και δίνει στη νέα πόλη το όνομα της γυναίκας του Θεσσαλονίκης, αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου (Βακαλόπουλος, 1985). Η σωστή επιλογή της γεωγραφικής θέσης της νέας πόλης (εύκολη σύνδεση της ενδοχώρας με τη θάλασσα, σταυροδρόμι ανατολής – δύσης, επίκαιρη θέση στη βαλκανική χερσόνησο), συντελεί στην γρήγορη εξέλιξη της πόλης. Έτσι, κατά την ελληνιστική περίοδο, αναγείρονται τα περιμετρικά τείχη και αυτά της ακρόπολης, οργανώνεται το κοινοτικό σύστημα αυτοδιοίκησης, εγκαθίστανται οι πρώτοι Ιουδαίοι και εισάγονται ξένες θρησκευτικές λατρείες, κυρίως από την Αίγυπτο (Χασιώτης, 1985).
Η πόλη την περίοδο αυτή φαίνεται να καταλαμβάνει το νότιο τμήμα της σημερινής εντός των τειχών πόλης και το ανατολικό τείχος της ελληνιστικής περιόδου τοποθετείται στο ύψος της εκκλησίας της Αχειροποιήτου (Μακρή, 1983: 12). Οι πληροφορίες που έχουμε για την περίοδο αυτή είναι λίγες, βεβαιωμένα λείψανα κτιρίων δεν υπάρχουν, υπάρχουν μόνο κινητά ευρήματα, κύρια από τάφους. Μοναδικό μνημείο της εποχής, ο μακεδονικός τάφος στη οδό Αλ. Παπαναστασίου, εκτός των τειχών της πόλης.

Τα 168 π.Χ. η Θεσσαλονίκη ακολουθεί την τύχη του μακεδονικού κράτους, υποτάσσεται στους Ρωμαίους και γίνεται πρωτεύουσα του διοικητικού αυτόνομου τμήματος (region), που περιελάμβανε την περιοχή από τον Αξιό ως το Στρυμόνα ποταμό (Βακαλόπουλος, Απ., 1985). Το 148 π.Χ. (ο Χασιώτης αναφέρει το 146 π.Χ., 1985, σ.142) η Μακεδονία ανακηρύσσεται ρωμαϊκή επαρχία, έδρα ρωμαίου στρατηγού, με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη.

Η συνέχεια εδώ

Σαν σήμερα 10 Μαρτίου






1991.—Περιοχή Ακροπόλεως, Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σε τουριστικά λεωφορεία από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.
1979.—Σε φυλάκιση 15 μηνών καταδικάζεται ο μουσουλμάνος εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας “Ιλερί” της Κομοτηνής, Χαλίλ Σαλί, για εμπρηστικό του άρθρο.
1978.—Απαγορεύονται στην Ελλάδα οι διαφημίσεις τσιγάρων από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
1949.—Κλείνει επ’ αόριστον το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, διότι καθυστερεί επί εννέα μήνες η έγκριση του προϋπολογισμού του.
1941.—Αί λυσσώδεις επιθέσεις τών Ιταλών κατά των υψωμάτων Μπρέγκου Ραπίτ, καί 731, είς τό μέτωπον ή Τρεμπεσίνας, διαδέχονται ή μία τήν άλλην καί δέν σταματούν ούτε τή νύχτα. Ο διοικητής του δεξιού υποτομέως τής ελληνικής αμύνης συνταγματάρχης Κετσέας Θ. εκπέμπει τήν λακωνικήν διαταγήν «Τηρήσατε θέσεις σας μέχρις εσχάτων». Οι διοικηταί των μαχομένων επί τών ώς άνω υψωμάτων ελληνικών τμημάτων απαντούν υπερηφάνως: «Μείνατε ήσυχοι! Δέν θά περάσουν».
.—Ο Μουσολίνι φεύγει απογοητευμένος από την Αλβανία, όπου έφτασε για να εμψυχώσει τους Ιταλούς στρατιώτες.
1905.—Ο Ελευθέριος Βενιζέλος (με 600 άνδρες του) κηρύσσει τό ένοπλον Κίνημα τού Θερίσου καί ζητεί δι’ υπομνήματος πρός τας Μ. Δυνάμεις, τήν ένωσιν τής Κρήτης μέ τήν Ελλάδα.
1878.—Γράφει ο Ντουάϊτ Λη για την Κύπρο: “Η απόφαση για κατάληψη της Κύπρoυ λήφθηκε σε κάπoιo χρόvo μεταξύ 18 Απριλίoυ και 10 Μαρτίoυ (1878) κυρίως με ευθύvη τoυ συvταγματάρχoυ Χιoυμ –τoυ αvθρώπoυ τωv μυστικώv υπηρεσιώv της Βρεταvίας πoυ είχε σταλεί στηv Τoυρκία για μελέτη της κατάστασης τo 1876-77…”.

ΠΗΓΗ

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ





Το Σάββατο 10 Μαρτίου 2012 και ώρα 19.30΄
στον πολυχώρο «Δεσμοί Ελλήνων»
(Πασαλίδη 29, περιοχή Αγ. Φανουρίου,
Κάτω Τούμπα, Θεσσαλονίκη)

θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα
«Χρυσός και εργασία στη νέα Οικονομία»

με αφορμή την έκδοση του ομότιτλου βιβλίου που επιμελήθηκε
ο Δημήτρης Μιχαλόπουλος.



Συμμετέχουν
ο εκδότης Δημήτρης Ζαφειρόπουλος
ο οικονομολόγος Μάνος Κώνστας
ο βουλευτής Σερρών Ηλίας Πολατίδης

Είσοδος ελεύθερη.
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει και θα μας δώσει χαρά.

Γιαννάκης και Μίλτος Μανάκης: οι πρωτοπόροι Έλληνες κινηματογραφιστές των Βαλκανίων




Οι Μακεδόνες Γιαννάκης και Μίλτος Μανάκης

Οι αδελφοί Μανάκη (ή Μανάκια) υπήρξαν πρωτοπόροι φωτογράφοι και κινηματογραφιστές στο χώρο των Βαλκανίων. Έλληνες στην καταγωγή, κατάγονται από την Αβδέλα Γρεβενών, ένα κεφαλοχώρι-βλαχοχώρι της Πίνδου, για την εθνικότητα τους όμως ερίζουν ως σήμερα οι Σέρβοι, οι Σκοπιανοί, οι Τούρκοι και οι Ρουμάνοι. Έδρασαν στα Βαλκάνια όπως οι αδελφοί Λυμιέρ στο Παρίσι και ο Έντισον στην Αμερική την ίδια περίπου περίοδο: ασχολήθηκαν και προώθησαν τη νέα Τέχνη του Κινηματογράφου ανοίγοντας το δρόμο στους μεγάλους δημιουργούς των επόμενων δεκαετιών και αφήνοντας πίσω τους μοναδικά ιστορικά φωτογραφικά και κινηματογραφικά ντοκουμέντα των αρχών του 20ου αιώνα στα Βαλκάνια.

Η ζωή τους και το πρώιμο έργο τους
Οι αδελφοί Μανάκη, ο Γιαννάκης και ο Μίλτος, γεννήθηκαν στην Αβδέλα Γρεβενών στις 18.05.1878 και 09.09.1882 αντίστοιχα. Ο Γιαννάκης από μικρός ενδιαφερόταν για τη ζωγραφική και φοίτησε στο γυμνάσιο του Μοναστηρίου για να πάρει δίπλωμα δασκάλου αλλά και ζωγράφου με ιδιαίτερες ικανότητες στην «ιχνογραφία» και «καλλιγραφία». Ο Μίλτος, τέσσερα χρόνια πιο μικρός απ’ τον Γιαννάκη, σε αντίθεση με τον αδελφό του

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΠΟΧΗ





Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΠΟΧΗ
(μέσα από τα αγιολογικά κείμενα)


Η απόκτηση θυγατέρας

Η συνήθης ανταμοιβή των ευσεβών και πιστών γονέων, όταν μόνη η μητέρα ή μαζί με το σύζυγό της επικαλούνταν τη βοήθεια του Θεού και της Παναγίας για την απόκτηση διαδόχου, ήταν η γέννηση ενός γιου. Οι εξαιρέσεις, οι περιπτώσεις δηλαδή που το παιδί ήταν κόρη, αφορούν, όπως αναφέρθηκε, στις γεννήσεις μελλοντικών αγίων γυναικών. Τις περισσότερες φορές μάλιστα είτε από τη στιγμή της γέννησής τους είτε πριν από αυτήν είτε, τέλος, σε πολύ μικρή ηλικία τι εμφάνιση ιδιαίτερων στοιχείων, που προδιέγραφαν το μέλλον τους, ερχόταν να αντισταθμίσει το ενδεχόμενο παράπονο των γονέων που δεν απέκτησαν αρσενικό παιδί. Ιδιαίτερα, στην περίπτωση της Θεοφανούς υπήρξε η πρόρρηση του αγγέλου προς τους γονείς: αμήν ευαγγελίζομαι υμίν, ότι θυγάτριον τέξετε και δι’ αυτού μεγάλη υμάς διαδέξεται δόξα. Η φράση έρχεται σε αντίθεση με την κρατούσα αντίληψη των Βυζαντινών, σύμφωνα με την οποία η απόκτηση κοριτσιού δεν αντιμετωπιζόταν θετικά· έφταναν στο σημείο να θεωρούν τους εαυτούς τους δυστυχείς, όταν ένα τουλάχιστον αγόρι δεν συγκαταλεγόταν μεταξύ των παιδιών τους, όπως αποδεικνύεται από τα παρακάτω περιστατικά.

ΔΙΑΤΙ Η ΜΗΛΙΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΗΛΕΑ





Με αφορμή την γέννηση του μεγάλου λογοτέχνη και ποιητή Γεώργιου Βιζυηνού.

Γ. Μ. Βιζυηνού


Αγαθή τύχη, ανεκινήθη εσχάτως το περί νεοελληνικής γλώσσης ζήτημα, το ουσιωδέστερον κατ’ εμέ των όσα έπρεπε να απασχολούν το ημέτερον έθνος, ουσιωδέστερον ίσως και αυτού ακόμη του ανατολικού ζητήματος. Πλην, αναγνώσται και αναγνώστριαι, όσοι υπολείπεσθε ακόμη της Μεγάλης ημών Ιδέας θιασώται, μη εκπλαγήτε δια την άμεσον ταύτην συσχέτισιν του ζωτικωτέρου των ζητημάτων με την γραμματικήν των σχολαστικών της Ελλάδος. — Το γνωρίζω: Οι καλόγηροι φρονούν, ότι θα υπάγωμεν όλοι εις τον διάβολον όσοι δεν αποκληρούμεν τους υιούς και τας θυγατέρας ημών, δια ν’ αφιερώσωμεν τα κτήματά μας εις τα μοναστήρια προς ψυχικήν σωτηρίαν οι συγγραφείς πρεσβεύουν ως άρθρον πίστεως ιδίας, ότι πρόοδος εθνική δεν είναι δυνατόν να γίνει ενόσω έκαστος των Ελλήνων δεν σπεύδει να εγγραφεί συνδρομητής εις τα βιβλία των, προπληρώνων, εννοείται, την συνδρομήν του. Και εγώ λοιπόν ημπορώ να φανώ υποθέτων, ότι η Ελλάς δεν θα λύσει το ανατολικόν ζήτημα υπέρ εαυτής ει μη δια των απολύτων γενικών και των απαρεμφάτων, και έρχομαι επομένως ενταύθα να παραστήσω το σύνθημα του μέλλοντος μεγαλείου της πατρίδος ως συνιστάμενον εις ουδέν άλλο, ει μη εις λέξεις, λέξεις, λέξεις. Όχι. Ο λόγος, δια τον οποίον συνδέω το γλωσσικόν της Ελλάδος ζήτημα με το άλλο, το αποβλέπον τούτ’ αυτό την ύπαρξίν της είναι — αλλά καλλίτερα να τον μαντεύσετε μόνοι σας εν τώ μεταξύ αναγινώσκοντες.— Το ανάγνωσμα όμως, όπερ σας προσφέρω, δεν είναι παρά μία ιστορία. Μία ιστορία τόσον απλή και συνήθης, ώστε απορώ πως δεν, την έχει καμία εκ των μεγάλων επιφυλλίδων, κανέν από τα ογκώδη βιβλία όσα εγράφησαν εσχάτως περί του ποία πρέπει να είναι η γλώσσα των σημερινών Ελλήνων. Ιδού η ιστορία.

Η συνέχεια εδώ

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Σαν σήμερα





8 Μαρτίου

1837.—Σεισμός στο Αιγαίο με πολλές ζημιές στην νήσο Ύδρα.
1849.—Γεννιέται στη Βιζύη της Θράκης ο Γεώργιος Βιζυηνός (1849 – 1896). Ήταν Έλληνας πεζογράφος, ποιητής και λόγιος ενώ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής λογοτεχνίας.
1887.—Κυκλοφορεί το πρώτον φύλλον της εβδομαδιαίας «Εφημερίδος των Κυριών», ήτις συνέχισε την έκδοσίν της μέχρι τού 1918 και συνέβαλε μεγάλως εις την εξύψωσιν τού μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου των Ελληνίδων.
1913.—Η Βόρεια Ήπειρος γίνεται ελληνική, μετά την υποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων και την κατάληψη των Ιωαννίνων από τον ελληνικό στρατό.
1996.—Στην Αθήνα, χιλιάδες Ελληνίδες (Ελλαδίτισσες και Κύπριες) διαδηλώνουν έξω από την τουρκική πρεσβεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, διαμαρτυρόμενες για τις γυναίκες, που βιάσθηκαν και βασανίσθηκαν στην Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή.


Αφανείς ήρωες ( Heroes of the flicks)

Επίσημη Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης
12/03 20.00
14/03 12.30
Αίθουσα Φρίντα Λιάππα (Αποθήκη Δ, Λιμάνι)
κλικ στην εικόνα.

Το τέλος του Εφιάλτη

Π.Δ. ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ LIBRO
Γιατί περιπολούσαν και ενέδρευαν δέκα χρόνια συνέχεια οι Σπαρτιάτες στο Καλλίδρομο; Γιατί ο Αθηνάδης δολοφόνησε τον Εφιάλτη το 469 π.Χ.; Ποιον ρόλο έπαιξε στη δολοφονία η Φοίβη, η πρώην σύζυγος του Εφιάλτη;
Ποιες ήταν οι απόψεις των Σπαρτιατών για τη ζωή και τον θάνατο, την αγάπη και τον έρωτα, τον πόλεμο και την τέχνη, τη μύηση και την αλήθεια; Ποιος ο δικός τους δρόμος για τη γνώση;
"Τι θα απογίνω;" είπε η Φοίβη. "Δεν έχω μέλλον, αλλά αυτό αντέχεται. Ανυπόφορο είναι που δεν έχω παρελθόν. Μπορώ να ζήσω χωρείς μέλλον, αλλά θέλω να πεθάνω γιατί το παρελθόν μου είναι μια ψευδαίσθηση. Μια οφθαλμαπάτη. Δεν έχω τίποτα δικό μου πια. Ούτε καν αναμνήσεις..."


Η Πλατεία Συντριβανίου





Ακριβώς απέναντι από την Πανεπιστημιούπολη, τη Διεθνή Έκθεση (HELEXPO) και το Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης. Πολύ κοντά στο Λευκό Πύργο, το Παλαί ντε Σπορ, το Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο καθώς και στα σημαντικότερα μνημεία της Πόλης (Καμάρα, Πλατεία Ναυαρίνου, Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου).
Σε απόσταση αναπνοής από την κεντρική αγορά όπου θα βρείτε γνωστά εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ, θέατρα και κινηματογράφους.

Η Αρχαία Αγορά





    Κύριο σημείο αναφοράς στην πόλη της Θεσσαλονίκης υπήρξε ο χώρος της Αρχαίας Αγοράς και στην ελληνιστική και στη ρωμαϊκή εποχή. Ιδιαίτερα στα χρόνια των Ρωμαίων ο χώρος της Αγοράς (Forum) αποτελούσε το κοινωνικό και θρησκευτικό κέντρο όλης της πόλης και το χώρο όπου υπήρχαν τα πιο επιβλητικά και μεγαλοπρεπή δημόσια κτίρια.
    Οι Ρωμαίοι, λαός κύρια πολεμικός, διατήρησαν και χρησιμοποίησαν πολλά στοιχεία από την ελληνική αρχιτεκτονική και πολεοδομία. Όμως τα έργα τους διακρίνονταν και για την "ορθογωνισμένη" ετρουσκική αντίληψη οργάνωσης των χώρων, που δίνει αρχιτεκτονικές

Πετώντας πάνω από την Ελλάδα


Μια μαγευτική περιήγηση -σε high definition- πετώντας πάνω από την Ελλάδα. Ξεκινώντας από την Αθήνα, θα μας ταξιδέψει σε μοναδικά μέρη εξερευνώντας διάσπαρτα Ελληνικά νησιά στο λαμπρό μπλε του Αιγαίου, αρχαία ερείπια, καταπράσινους λόφους, βραχώδεις ακτές και ιστορικούς τόπους γεμάτους παραδόσεις. Την δραματική άποψη ενισχύσαμε με την μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου! Θα πετάξουμε από την Κέρκυρα στην Κρήτη, από τα Μετέωρα στην Μύκονο, στην Πελοπόννησο, στη Ρόδο, στη Σαντορίνη, στη Θεσσαλονίκη και σε πολλούς άλλους λαμπρούς προορισμούς αυτού του υπέροχου τόπου!


Καλημέρα και καλό σας ταξίδι...

Σαν σήμερα






322 π.X.—Πεθαίνει ο Αριστοτέλης, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες φιλοσόφους της Αρχαιότητας.
1828.—Σε μία αναφορά των Ιερών Μοναστηριών του Αγίου Όρους προς τον Καποδίστρια, με ημερομηνία 7 Μαρτίου 1828, σημειώνεται ότι πειρατές με επικεφαλής τον Κωνσταντή Δουμπιώτη αποβιβάζονταν στο Άγιο Όρος και έστηναν ενέδρες στους Μοναχούς, ακρωτηριάζοντας και σκοτώνοντάς τους. Σύμφωνα με την αναφορά οι μοναχοί δεν τολμούσαν πια να βγουν από τα Μοναστήρια τους ούτε για να μαζέψουν χόρτα, ενώ όσοι ζούσαν μέχρι τότε σε κελιά είχαν καταφύγει στα Μοναστήρια.
1938.—Πεθαίνει ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος (1876-1938), Έλληνας πρωθυπουργός.
1948.—Τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται επισήμως στην Ελλάδα και εγκατάσταση ελληνικής πολιτικής διοίκησης. Η 7η Μαρτίου 1948, ορίζεται ως ημέρα της πανηγυρικής τυπικής ενσωμάτωσης.
1953.—Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα της ΕΟΚΑ επισφράγισαν την πίστη τους στο σκοπό του Αγώνα με όρκο στην Καινή Διαθήκη. Πρόεδρος της Επιτροπής αυτής ορίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο οποίος ενεργούσε ως πολιτικός αρχηγός του Απελευθερωτικού Αγώνα, τον οποίο και χρηματοδοτούσε.  Η Επιτροπή διόρισε ένα από τα μέλη της, τον Γεώργιο Γρίβα, στρατιωτικό αρχηγό του Αγώνα, ο οποίος ήταν συνταγματάρχης εν αποστρατεία και διέθετε πλούσια πείρα στρατιωτική, κυρίως σε θέματα τακτικής πολέμου. Ως αρχηγός της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Διγενής.
1969.—Αποφασίζεται η ίδρυση Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα.


Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Η Πολιορκία της Βιέννης από τους Τούρκους

Η πολιορκία της Βιέννης το 1683 ήταν ένα από τα αποφασιστικά σημεία καμπής στην ευρωπαϊκή Ιστορία. Ήταν η τελευταία σοβαρή απειλή εναντίον της Δυτικής Χριστιανοσύνης και οι επιπτώσεις της ήσαν τόσο μεγάλες που χώρες κανονικά ζηλόφθονες και εχθρικές μεταξύ τους, βύθισαν, κατέπνιξαν τις διαφορές τους για να αποκρούσουν τις στρατιές του Ισλάμ και τους άγριους συμμάχους τους τους Τάρταρους. Οι συνέπειες της ήττας ήσαν σοβαρές: οι Οθωμανοί έχασαν τις μισές από τις Ευρωπαϊκές επαρχίες τους και άρχισε η μακρά περίοδος παρακμής η οποία οδήγησε στην τελική κατάρρευση της Αυτοκρατορίας τους και οι Αψβούργοι έστρεψαν την προσοχή τους από την Γαλλία και τα σύνορα του Ρήνου προς τα Βαλκάνια. Ο θερμός Σεπτέμβριος του 1863 σηματοδότησε την τελευταία μεγάλη αναμέτρηση μεταξύ Σταυρού και Ημισελήνου και έμελλε να ανοίξει μία νέα εποχή στην ευρωπαϊκή ιστορία η οποία διήρκεσε μέχρι τον Κατακλυσμό του Α' Παγκοσμίου Πολέμου το 1914.

Εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη με θέμα τους Τσάμηδες


Άποψη του κοινού που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση.

πολυχώρο «Δεσμοί Ελλήνων» (Πασαλίδη 29, Κάτω Τούμπα) πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Μαρτίου εκδήλωση με θέμα «Η δράση των Αλβανών Τσάμηδων στην Θεσπρωτία κατά την διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής». Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλία του ιστορικού ερευνητή και εκπαιδευτικού Νικόλαου Βασιλειάδη. Ο ομιλητής παρουσίασε άγνωστα συγκλονιστικά στοιχεία από την εγκληματική δράση των Τσάμηδων, στηριγμένα σε στοιχεία του ελληνικού

ΚΑΛΗΜΕΡΑ...









ΞΕΝΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ





Μια αναφορά της εκπομπής της ΕΡΤ, ΞΕΝΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, στο πολυθρησκευτικό μωσαϊκό της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ανά τους αιώνες, στην ιστορία της πόλης τον 4ο μ. Χ αιώνα, στον αυτοκράτορα ΓΑΛΕΡΙΟ και τα εσωτερικά προβλήματα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας κοντά στη δύση της, στην επικράτηση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, στους μύθους που θέλουν τον ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ να συμμετέχει συχνά στους αγώνες της πόλης κατά των απίστων, στους διωγμούς των Χριστιανών, στο μαρτύριο και τη θανάτωση του ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, στη μυστική ανέγερση του ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΪΔ από τη ΘΕΟΔΩΡΑ και τη μετατροπή του σε τουρκικό λουτρό, στη μεταβίβαση της πόλης της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ από το σουλτάνο στους Εβραίους. Παρουσιάζονται πλάνα του ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ, του ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ, του ΡΩΜΑΪΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, της ΑΨΙΔΑΣ του ΓΑΛΕΡΙΟΥ, Βυζαντινών μνημείων και τειχών, των ΡΩΜΑΪΚΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ και των υπογείων τους, της Μονής του ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΙΔ, του ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ και του ναού του ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.

Παρακολουθήστε το «ντοκυμαντέρ» εδώ.

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ





1864.—Ο Κωνσταντίνος Κανάρης ορκίζεται κυβερνήτης της Ελλάδος.
Ο Κωνσταντίνος Κανάρης γεννήθηκε στα Ψαρά το 1793 ή το 1795  και απέθανε στην Αθήνα 2 Σεπτεμβρίου 1877. Ήταν σημαντική μορφή του ναυτικού αγώνα κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, μετέπειτα ναύαρχος και κατόπιν πολιτικός. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά τα έτη 1864-65 και 1877.
1894.—Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ», με διευθυντή τον ποιητή Γεώργιο Δροσίνη.
1932.—Παραιτείται η ελληνική Κυβέρνηση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ο Βενιζέλος κάνει έκκληση για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.
1956.—Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος διακήρυξε: “Εν ουδεμιά περιπτώσει θα υποστείλωμεν την σημαίαν της αυτοδιαθέσεως”.
1994.—Πεθαίνει στο νοσοκομείο “Μεμόριαλ” της Νέας Υόρκης, η Μελίνα Μερκούρη μετά από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Περισσότερα ΕΔΩ

ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΤΟ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟ





ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΤΟ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟ
 .

Του Δημ. Τσιρόγλου


Η  Θεσσαλονίκη,  εξ  αιτίας  της  σπουδαίας  στρατηγικής  θέσης  της, περιτειχίσθηκε  πολύ  νωρίς για  να  προστατευτεί  από  την  ξένη  επιβουλή. Πολύ  πιθανόν  να  οχυρώθηκε  άμα  τη  ιδρύσει  της. Μάλιστα  τα  τείχη  της  είχαν  σχεδόν  στην  πλειονότητά τους  την  ίδια  θέση  μ’ αυτά  των  νεότερων  χρόνων.
  Τα  τείχη  που  διασώζονταν  μέχρι  πρόσφατα είχαν  μήκος  περί  τα  8.000  μ.  και  το  ύψος  τους  έφθανε  σε  μερικά  σημεία  και  τα  12  μ., ανάλογα  πάντοτε  με  την  κλίση  του  εδάφους. Σήμερα  σώζονται  περίπου  4.000  μ. Το  σχήμα  που  δημιουργούσαν  ήταν  τραπεζοειδές. Χρονολογούνται  τα  περισσότερα  σωζόμενα  τμήματά  τους  από  την  εποχή του  Μεγάλου  Θεοδοσίου (τέλη  του 4ου αι.) ή  λίγο  αργότερα. Τα  δύο  παράλληλα  τείχη, το  δυτικό  και  το  ανατολικό, το  παραθαλάσσιο  τείχος  που  τα  συνέδεε  προς  νότον  και  η  βόρεια  πλευρά  που  ουσιαστικά   είναι  η  προέκταση  του  δυτικού  προς  το  ανατολικό, στη  συμβολή  των  οποίων  βρίσκεται  το  κάστρο  της  Ακρόπολης. Το  δε  κάστρο  της  Ακρόπολης  ήταν  ενισχυμένο  στη  βόρεια  πλευρά  του  με  επτά  πύργους  και  δημιουργούσε  έτσι  το  Επταπύργιο. Αναφέρεται  ότι  στα  τείχη  της  πόλης  υπήρχαν  μέχρι  40  πύργοι[1] ή  ίσως  πολύ  περισσότεροι.[2] Στην  πλειονότητά  τους  ήταν  πρόβολοι,  τριγωνικοί  ή  συνήθως  τετράγωνοι. Τα  σημαντικότερα  φρούρια  της  οχύρωσης  της  πόλης  ήταν  του    Αχμέτ  Πασά, το  Γεντί  Κουλέ, το  Τοπ  Χανέ, του  Βαρδαρίου  και  τέλος  το  φρούριο  της  Καλαμαριάς.

  Στη  νότια  πλευρά  της  οχύρωσης, στην  κάτω  πόλη,  τα  τείχη  ήταν  διπλά. Αποτελούνταν  από  το  εσωτερικό  και  το  εξωτερικό  τείχος  ή  περίτειχος,  με  μεταξύ  τους  απόσταση  10  μ. περίπου. Μετά  το  εξωτερικό  τείχος  ακολουθούσε  το  προτείχισμα  και  αμέσως  μετά  η  απαραίτητη  βαθιά   τάφρος με  νερό.