Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της «πολυεθνικής Selanik»


Ο Γιάννης Ταχόπουλος στο βιβλίο « Η Θεσσαλονίκη, ο Μαζάουερ και τα φαντάσματα του οθωμανισμού» από  τις Εναλλακτικές Εκδόσεις, αφού παραθέτει σειρά διανοούμενων και πνευματικών ανθρώπων της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης ,  ψάχνει να βρει τους χαρακτηριστικούς εκπροσώπους  της μετέπειτα  πολυεθνικής Selanik.
Διαβάζουμε στη σελίδα 148

« Κάθε σύγκριση μεταξύ της «παραγνωρισμένης λόγω εθνικισμού  αλλά σημαντικής Selanik»(Σχόλιο ιστολόγίου: σαφής ειρωνεία στις θέσεις του Μαζάουερ) και της βυζαντινής , ελληνικής Θεσσαλονίκης είναι άνιση. Αν υπάρχει κάποιος χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της πολυεθνικής Selanik, ώστε να αποφανθούμε για την ιδιαίτερη αξία της, αυτός είναι ο Μουσταφά Κεμάλ πασά, σφαγέας 2-3 εθνών, καθώς και οι καβαλιστές οπαδοί ενός αυτοανακηρυγμένου Μεσσία, του Σαμπετάι Σεβή, ο οποίος κατέστη αρνησίθρησκος μετά τις πιέσεις των Οθωμανών και ένας μεγάλος αριθμός Θεσσαλονικιών οπαδών του προσηλυτίσθηκε επίσης στο ισλάμ- οι περιβόητοι Ντονμέδες. Ο «πολυπολιτισμός» δεν παράγει πολιτισμό.

Κλείνοντας θα ήθελα να προτείνω το βιβλίο του Γιάννη Ταχόπουλου  σε όλους όσους διάβασαν το βιβλίο του Μαζάουερ, έτσι ώστε να μπορέσουν να βγάλουν τα παραμορφωτικά γυαλιά που τους έβαλε ο «διαπρεπής» καθηγητής!