Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Σχόλια και ερωτήσεις για το τζαμί της Αθήνας


Διαβάζω ότι είναι στην τελική ευθεία το τζαμί της Αθήνας. (κλικ εδώ)

Λένε ότι :
"Η ανέγερση του τεμένους θα τερματίσει τη σημερινή απαράδεκτη και ανεξέλεγκτη κατάσταση των παράνομων τζαμιών στην Αθήνα, τα οποία λειτουργούν κυρίως σε υπόγεια και γκαράζ και υπολογίζονται σε περισσότερα από εκατό σε ολόκληρη την Αττική"

Δεν νομίζω ότι το ένα και μόνο επίσημο τζαμί θα σταματήσει τη λειτουργία όλων αυτών των παράνομων τζαμιών. Αντιθέτως θα συνεχίσουν να λειτουργούν και αυτά παράλληλα, με τους θρησκευτικούς τους ηγήτορες να κηρύσσουν ανεξέλεγκτα ότι μπορεί να φανταστεί κανείς (από θρησκευτικά μέχρι μίσος για τους άπιστους).

Σε σχέση με την Τουρκία λένε ότι:

"Εξάλλου, η προσφυγή χρησιμοποιείται από τους Τούρκους για να υπονομεύουν την εικόνα της Ελλάδας και της Εκκλησίας στις αραβικές χώρες, όπου εδρεύουν τρία Πατριαρχεία, ενώ η Αγκυρα έχει επανειλημμένα καταγγείλει την Ελλάδα στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης για την απουσία τζαμιού από την Αθήνα"

Και ποιος μας λέει ότι η Τουρκία θα σταματήσει να μας κατηγορεί στον αραβικό κόσμο μετά τη δημιουργία τζαμιού στην Αθήνα;
Τι την εμποδίζει να συνεχίσει να μας κατηγορεί για απουσία τζαμιών σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα κλπ όπου πλέον υπάρχουν μουσουλμάνοι λαθρομετανάστες;
Έχουμε πάρει εγγυήσεις και ανταλλάγματα για να αξίζει να προχωρήσουμε;
(δεν το νομίζω).

Σχετικά με το κτίριο

"Το κόστος κατασκευής του τζαμιού - χωρητικότητας 350 ατόμων - ανέρχεται σε 846.000 ευρώ. Τον σχεδιασμό έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο του Αλέξανδρου Τομπάζη, το οποίο έχει κατασκευάσει μερικά από τα ωραιότερα τζαμιά στον κόσμο. Η κατασκευή μιναρέ κρίθηκε ότι δεν έδενε αρμονικά με το περιβάλλον, γι' αυτό και απουσιάζει. Το κτίριο δεν θα φαίνεται από την Ιερά Οδό, ενώ έχει οπτική επαφή με την εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου. Γύρω θα υπάρχει χώρος πρασίνου καθώς και υποστηρικτικοί χώροι γραφείων και υγιεινής. Η χρήση γης στην περιοχή δεν προβλέπει κατασκευή κατοικιών, οπότε - σύμφωνα με διπλωματικές πηγές - αποφεύγεται ο κίνδυνος να δημιουργηθεί γκέτο.¨

Ρωτώ, πέρα από όλα δεν θα έπρεπε να ρωτηθεί η τοπική κοινωνία; (Δεν γνωρίζω την περιοχή αλλά λογικά θα υπάρχει)
-Ποιος θα αναλάβει το κόστος λειτουργίας, το κράτος(κρίση), ξένοι (με τι σκοπό;)
-Ποιος μας λέει  ότι οι ίδιες πιέσεις δεν θα απαιτήσουν μετά την ολοκλήρωση του τζαμιού και την ανέγερση μιναρέ(σε δεύτερη φάση);
- Ξεπερνάω το κόστος σε μια δύσκολη εποχή και λέω ότι όταν γίνει το τζαμί, ξαφνικά η χωρητικότητα των 350 θέσεων θα γίνει τραγικά μικρή και οι ¨δυνάμεις που πιέζουν¨ θα αρχίσουν να απαιτούν για νέο σε άλλη περιοχή και πάει λέγοντας.

Εδώ έχουμε πρόβλημα με την Τουρκία για το μουφτή στη Θράκη και πάμε να ανοίξουμε θέμα με ιμάμηδες στην Αθήνα. Όπως και να έχει νομίζω ότι κακώς βιαζόμαστε σε τέτοια σοβαρά θέματα. Πρώτα πρέπει να ελέγξουμε το πρόβλημα  της  Λάθρο-μετανάστευσης και μετά να δώσουμε μια βάση στην όποια μουσουλμανική κοινότητα. Κάνουμε βήματα χωρίς ανταλλάγματα και χωρίς πρόβλεψη για την επόμενη ημέρα.
Δεν εξετάζω τις συνθήκες λατρείας των Χριστιανών στο μουσουλμανικό κόσμο γιατί τότε δεν θα έπρεπε ούτε να συζητάμε για δημιουργία τζαμιού (τα παραδείγματα είναι και παλιά αλλά και πολύ πρόσφατα)